Български English Руский
https://ilaneimoti.com/
contact
0890 202 128
0893 049 600

ПАЗАРЪТ НА ИМОТИ В РУСЕ ПРЕЗ 2018- КАТО ПРЕЗ 2017

Публикация 27 Dec, 2018 / Румен НИКОЛАЕВ

 

Покупката на жилища се извършва по равно както с кредити, така и със собствени средства, сочи проучване на Акцент.БГ

 

   Какво се случи на имотния пазар в Русе? Отговор на този въпрос потърси Акцент. БГ при три агенции за недвижими имоти- „Гюрчев”, „Илейн имоти” и „Сиана”.

   Най-общо сделките с имоти в Русе през изминалата година запазват нива от 2017 г., е оценката на агенция Гюрчев. По-слабо е търсенето на големи апартаменти- тристайни и четиристайни, както и на старо строителство.

    В  „Родина, „Здравец” и „Дружба” жилищата /основно панелни и нуждаещи се от ремонт/ имат близки цени. Двустайните се харчат между 30 000- 35 000 евро, докато тристайните- 40 000- 45 000 евро, казва Марин Гюрчев на база сключени реални сделки.

    В центъра апартаментите намират купувачи- двустайните- 40-45 хил. евро, а тристайните /предимно ново строителство и тухла 80- 120 кв.м./- 55 000 до 80 000 евро.

    Най- често търсените имоти остават двустайните жилища, като цената им варира в зависимост от района между – 25 000 евро  и 50 000 евро. Това сочат цифрите на Илейн имоти.

    Най- евтино се продават тези в кв.Чародейка, следвани от кв.Дружба 1,2,3 . В сравнение с тях Кварталите Родина 1 и 2, „Здравец” , „ Здравец- Изток” и „Здравец – Север” са с по- добри позиции по отношение на търсенето от купувачите, респективно и цените им са по-високи.

   Широкият център и район „Хъшове”, определено са желани поради близостта си до центъра, но все пак с възможност за свободно паркиране, а наличието на детски площадки, градини и училища са предпоставки за търсенето им  преди всичко от млади хора.

 С най- високи цени остават имотите в идеален център, кварталите „Възраждане” и Ялта.

  Обяснението за  двата квартала  е близостта до Русенския университет,  което е предпоставка за закупуване на имоти от всякакъв тип с цел инвестиция, т.е. отдаване под наем.

  Друга причина е близостта на Младежки парк и Парк на Възрожденците, които са предпочитано място за гражданите.

    Има и трета, сочат от Илейн имоти – това са сравнително големият брой детски градини , училища и достатъчно междублоково пространство за свободно паркиране.

  В Центъра най- желаният район е по продължението на бул.Придунавски и районът около Халите, затова и цените там са най – високи .

      Клиентите най-често търсят жилища с т.нар. „подобрения”. Те предпочитат да влязат  в новия си дом без къртене и майстори и с минимум средства. Не са изключенията  обаче изборът им да е имот в по- лошо състояние, но за по-малко пари.

      Малко по-високи цени дават oт агенция Сана, но това е разбираемо, като коментарът им е на база не направени сделки, а оферти за продажба.

     В „Родина” и в „Дружба” двустайните са около 35 000 евро, а в „Здравец- изток”- към 32000 евро. „Възраждане” /до РУ/ е приравнен с центъра и цените тук са между 45 и 55 хил. евро.

     Тристайните жилища в „Дружба” се предлагат между 48 и 55 хил. евро в зависимост от това дали са панел или тухла. В „Здравец” се търсят купувачи на цени между 48 и 55 хил. евро. Най-висока цена държат жилищата в „Родина”, които са около „Кауфланд”.

       Продавачите често се опитват да се ориентират по обявените цени на имоти в публичното пространство , но там голяма част от цените са спекулативно високи и не могат да бъдат критерии. Брокерите знаят най-добре колко струва един имот и дори могат да  обвържат поставената от тях цена със срок за продажба, препоръчват от Илейн имоти.

 

Кои са купувачите на имоти в Русе:

     Характерно е младите хора, които живеят и изкарват  парите си в България, да ползват банково кредитиране. При купувачите с пари „в брой” най- често става  дума за работещи в чужбина, или други - продали наследствени имоти, по-рядко са купувачите със средства от стопанска дейност, твърдят от Илейн имоти.

      И Гюрчев, и Сиана смятат, че жилища през тази година се купуват наравно както с кредити, така и със собствени средства. Жилища купуват предимно жители на съседните на Русе населени места- Тутракан, Силистра, Разград, Търговище, Кубрат.

     Русенци извършват значителен брой алтернативни сделки- продават старо жилище и купуват по-ново или по-голямо, и на по-централно място.

      В сравнение с изминалата 2017 г., за 2018 г. пазарът в Русе не може да се похвали с ръст в продажбите нито в жилищните имоти, нито в бизнес имотите.

      Очакването през следващата година да има спад в цените  вероятно ще се усети най-рано във второто полугодие, прогнозират от Илейн имоти, тъй като е бавен процес, съпътстван първо от застой. От Сиана са на мнение, че липсата на достатъчно терени за разрастване на града е една от причините имотите в Русе да са сравнително скъпи и едва ли ще има сериозен спад.

 източник: akcent.bg