Български English Руский
https://ilaneimoti.com/
contact
0890 202 128
0893 049 600

ВСЯКО ВТОРО ЖИЛИЩЕ ЧАКА КУПУВАЧ НАД 6 МЕСЕЦА.

ДВЕ ТРЕТИ ОТ ПРОДАВАЧИТЕ НЕ ДАВАТ ОТСТЪПКА

 

   Всяко второ жилище чака купувач над половин година, сочат изчисления на брокери. Тенденцията започна да се очертава още в началото на лятото.

   За всеки четвърти апартамент обявен за продажба от началото на годината до намирането на реален купувач минават от 6 месеца до година. Други около 26% от продавачите на жилища чакат и над година. Според брокерите това обикновено са имоти със завишени цени.

   До месец се продават само 16% от жилищата, а между 1 и 3 месеца на пазара стоят 18% от имотите.

  Някои от посредниците смятат, че продавачите са с по-малко предимства на пазара, защото новоизградените апартаменти са сериозна конкуренция за тях. Други брокери обаче са на противното мнение. Според тях немалка част от търсенето е насочено към старото строителство. Неговите предимства са, че се купува реална площ, а не се плащат скъпо и прескъпо стълби и други общи части. Феновете на старото строителство изтъкват и факта, че звукоизолацията в немалко от новите кооперации е на по-ниско ниво от тази в соцпанелките.

  Все по-малко продавачи са склонни да дават отстъпка от първоначално обявената цена, смятат още брокерите. През лятото почти две трети от сделките са били на стойността на офертата. Общо 70% от сделките през третото тримесечие в столицата са за двустайни(41%) и тристайни (29%) апартаменти. Гарсониерите имат дял от едва 8%.

  В периода юли-септември, освен в най - големите градове на страната, увеличаване на броя на сделките с недвижими имоти е регистрирано и в по-малките градове като Казанлък, Сливен, Ботевград и други. Нараства и интересът към жилищата "на зелено", което затвърждава твърдението, че няма достатъчно имоти, които да отговарят на търсенето, смятат посредниците.

Източник: в.Монитор